Wysokie żelazo może zwiększać apetyt

25 sierpnia 2015, 11:06

Podczas badań na myszach naukowcy z Wake Forest Baptist Medical Center wykazali, że wysokie spożycie żelaza, które odpowiada zjadaniu przez ludzi dużych ilości czerwonego mięsa, hamuje leptynę, czyli hormon kontrolujący apetyt.



Pomidory mogą jednak wyzwalać ataki dny moczanowej?

21 sierpnia 2015, 06:38

Pacjentów z dną moczanową, którzy uważają, że pomidory wywołują u nich ataki choroby, ucieszy wiadomość, że naukowcy z Uniwersytetu Otago znaleźli biologiczne wskazówki na potwierdzenie tej tezy.


Szkodliwe trans, neutralne nasycone?

12 sierpnia 2015, 11:49

Analizy przeprowadzone na McMaster University dowodzą, że spożycie tłuszczów trans zwiększa ryzyko zgonu oraz chorób wieńcowych. Z kolei w przypadku tłuszczów nasyconych nie zaobserwowano zwiększonego ryzyka zgonu, chorób serca, udaru i cukrzycy typu 2


Restauratorzy z Chin kupują mięso sprzed 30-40 lat

10 lipca 2015, 06:34

Około 2 tygodni temu w Chinach skonfiskowano ponad 100 tys. ton mięsa sprzed 30-40 lat o wartości 3 mld juanów, czyli ok. 484 mln dolarów. Były wśród nich świńskie gicze z lat 70. i kurze skrzydełka z lat 80. XX w. W związku ze sprawą władze zajęły się 20 gangami. Aresztowano 22 osoby, w tym 2 mafijnych bossów.


Kot szablastozębny opóźniony w stosunku do lwa

3 lipca 2015, 09:55

Stałe kły machajrodona Smilodon fatalis, kota szablastozębnego, który pojawił się w Ameryce Północnej 1,6 mln lat temu, stosunkowo późno osiągały swe ostateczne rozmiary. Zwierzę dysponowało w pełni rozwiniętym narzędziem myśliwskim dopiero w wieku 3-3,5 roku.


Zanikanie dużych roślinożerców wieszczy problemy

4 maja 2015, 15:58

Zanikanie wielkich roślinożerców może spowodować, że w ekosystemie pojawi się poważna luka. Problem dotyczy przede wszystkim Afryki i części Azji, w tym najbardziej zróżnicowanych przyrodniczo obszarów planety.


Cała prawda o tolerancji wilków i psów

22 kwietnia 2015, 10:07

Friederike Range i Zsófia Virányi z Uniwersytetu Medycyny Weterynaryjnej w Wiedniu postanowiły przetestować mit tolerancyjnych psów i agresywnych wilków. Wykazały, że tak naprawdę to wilki są bardziej tolerancyjne dla członków swojego stada, co sugeruje, że psy mają silniej zaznaczoną (bardziej stromą) hierarchię stada.


Neandertalczycy przyprawiali mięso?

16 kwietnia 2015, 10:44

Niewykluczone, że neandertalczycy przyprawiali swoje potrawy. Takie wnioski wysunięto po obserwacjach zwyczajów kulinarnych szympansów.


Szympansice częściej korzystają z dzid

15 kwietnia 2015, 10:43

Szympansice częściej wykonują i korzystają z dzid w czasie polowania.


Wysokotłuszczowy nabiał zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2.?

3 kwietnia 2015, 09:54

Najnowsze szwedzkie badania potwierdzają, że spożycie nabiału wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typu 2. Sugerują też, że stoi za tym głównie nabiał wysokotłuszczowy.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy